Project omschrijving



Doelgroep
Projectleiders
Beleidsmedewerkers en bestuurders
Groenbeheerders en hoveniers
Terreinbeheerders
Rentmeesters
Ecologen bij overheden en semioverheden
Ecologen bij advies- en onderzoeksbureaus
Docenten uit het groene vakonderwijs
Overige groene vakmensen
Cursus
Ecologische monitoring
Hoe onderzoek je op een goede en praktische manier de natuurwaarden of biodiversiteit? Het evalueren van natuurdoelen kan op allerlei niveaus wenselijk zijn, van nieuw maaibeheer tot zicht hebben op uw gemeente als geheel. Wat voor monitoring bestaat al? Kan hiervan gebruik gemaakt worden? Deze cursus ecologische monitoring belicht alle facetten.
Doelgerichte en haalbare monitoring
In de cursus wordt ingegaan op de kansen en mogelijke problemen die spelen bij ecologische monitoring. Monitoring van beleid, flora, fauna, beheer, landschappen en alles wat daarmee samen hangt. Alles monitoren is niet haalbaar, niets monitoren is ongewenst. Welke keuzen maak je? Wat is het meest effectief en efficiënt? Welke vragen moeten beantwoord worden en op welke termijn?
Monitoringsmethoden
Er moet vooral gekozen worden voor de te onderzoeken parameters, meestal vooral de soortgroepen, maar ook waterstanden, uitgevoerde maatregelen of aantallen recreanten kunnen bijvoorbeeld worden meegenomen. Dit hangt sterk samen met de doelstelling. Ook de frequentie van monitoring speelt een grote rol. Zowel het aantal onderzoeksronden per jaar, als het aantal jaren tussen de afzonderlijke onderzoeken. Tenslotte natuurlijk de methode per soortgroep. Voor sommige soortgroepen heel voor de hand liggend, voor andere niet. Allemaal keuzen die goed doordacht moeten worden gemaakt afhankelijk van de vraagstelling, het budget en de mogelijkheden.
Wettelijk verplichte monitoring
Als het verplichte monitoring in het kader van de natuurwetgeving betreft, spelen juridische factoren een rol. Dan vallen keuzen vaak anders uit dan bij monitoring van bijvoorbeeld ecologisch beheer. Al deze situaties komen aan bod in de cursus.
De organisatie en communicatie
Ook de organisatie van monitoring komt uitgebreid aan bod. Inzet van vrijwiligers kan heel interessant zijn, maar heeft specifieke voor- en nadelen. Tenslotte mag de communicatie niet uit het oog verloren worden. In alle fasen van de monitoring zijn hier belangrijke leerpunten.
Monitoring in uw werk
In de cursus gaat u aan de slag om voor een fictieve casus of uw eigen situatie een opzet te maken van een monitoringprogramma.


Na deze cursus heeft u:
Inzicht in de wenselijkheid en mogelijkheden voor ecologische monitoring
Zicht op bestaande monitoring die gebruikt kan worden voor uw doelstelling
Overzicht van kansen en knelpunten in alle fasen van monitoring
Een beeld van de juridische kant van verplichte monitoring
Een handleiding om zelf een gedegen monitoringplan op te stellen
Veel voorbeelden van verschillende typen monitoring
Deze cursus bestaat uit:
- Presentaties over monitoringsmethoden
- Overzichten van bestaande monitoring
- Checklist voor organisatie en communicatie
- Veel praktijkvoorbeelden
- Een casus die gebaseerd is op uw eigen situatie
Benodigde basiskennis: geen
Geschikte combinaties: Deze cursus past goed bij alle andere cursussen, zie de pagina opleiding voor de beste combinaties.
Cursusdata en locaties:
- Eindhoven, donderdag 15 april 2021
- Utrecht of omgeving, dinsdag 2 november 2021
- Online, dinsdag 16 november 2021
Deze cursus is ook in-company mogelijk (hele jaar door).
Nieuw; online te volgen
In verband met de maatregelen tegen corona wordt deze cursus nu ook online aangeboden!
Dit gebeurt middels live-online conference software, waarbij alle deelnemers middels video en geluid met elkaar in verbinding staan. De presentatie kan worden gevolgd, naast het beeld van de docent en andere deelnemers. Er kunnen gewoon tussendoor vragen worden gesteld en er worden zowel zelfstandig als in groepjes opdrachten gedaan en nabesproken. Cursusmateriaal (zoals de reader) wordt vooraf toegestuurd, zodat er gewoon met reader en opdrachten gewerkt kan worden. Daarmee is het verschil met een fysieke cursus zeer klein.
De eerste cursus online was half april en cursisten waren heel positief, ook over de set van 2 online cursussen, samen met ‘Natuurgericht maaibeheer‘. De onderwerpen en de cursusinhoud lenen zich prima voor online volgen. Geen reistijd, veel inhoud en ook goede interactie werden hoog gewaardeerd. Zie de pagina nieuws voor een kort filmpje.
Deze cursus kan opnieuw online gevolgd worden op 17 november.
De cursus is tussen 9:30 en 16:30/17:00, met een middagpauze tussen 12:30 en 13:30. In de week voor de cursus ontvangt u cursusmateriaal op het door u opgegeven adres en informatie over hoe in te loggen. Beschikken over een goede internetverbinding en bij voorkeur audio en video (webcam) op uw computer is noodzakelijk.
De kosten van deze cursusvorm zijn gereduceerd en betreffen €325,- excl. BTW (met korting €276,25). Voor een cursusserie blijft de prijs gelijk.

Review
Rapportcijfer gemiddeld; 8,5
Percentage deelnemers die de cursus aanbeveelt; 100%
‘Er wordt een degelijke structuur aangeboden voor het opzetten van een monitoringplan’ – 15 jan 2019
‘In een ongedwongen sfeer veel informatie gekregen’ – 19 sept 2019
Docent
Kenmerken van alle cursussen
Meld u hier aan voor deze cursus.
Na deze aanmelding wordt er een plaats voor u gereserveerd en ontvangt u meer informatie.