Project Description

opleiding ecologie - ontwerp, projecten, beleid

Doelgroep

 • Landschapsarchitecten

 • Projectleiders

 • Beleidsmedewerkers en bestuurders

 • Rentmeesters

 • Docenten uit het groene vakonderwijs

 • Overige groene vakmensen

Cursus

Meer kleur in groen

Ecologische relaties

Krijg zicht op de ecologische samenhang in ruimtelijk ontwerp. Maak hiervan gebruik in ruimtelijke ordeningsprojecten, groenontwerp of beleidskeuzen. Het versterken van landschapsecologische samenhang, ook binnen de stadsnatuur, zorgt voor een grote meerwaarde in biodiversiteit. Deze cursus biedt algemene ecologische kennis en hoe deze toe te passen

Meerwaarde door slimme samenhang

Ecosystemen profiteren, net als mensen, van een goede ruimtelijke samenhang. Planten en dieren zijn gericht op overleven en voortplanten. Daarvoor hebben ze verschillende elementen en voorwaarden nodig. Deze cursus biedt voor vakmensen zonder ecologische achtergrond de basis van de systeemecologie. Daarmee verbreedt u uw inzicht in natuur en groen.

Ecologische relaties

Leer meer over predatoren en prooien en de strijd om te overleven. Duik in de actuele problematiek van de achteruitgang van insecten, maar ook bepaalde vogels, door onder andere de stikstofproblematiek. Leer over ecologische relaties rondom bomen, van de strooiselkwaliteit tot de samenwerking met schimmels. Maar ook parasieten liggen op de loer en veranderen ecologische relaties.

Denken in systemen

In ontwerp en beleid wordt veelal in beelden, concepten en doelstellingen gedacht. Ecologische doelen worden echter vooral gehaald door uit te gaan van het systeem als geheel. Veelal worden eenvoudige en aantrekkelijke maatregelen toegepast als nestkasten, vlinderstruiken of bijenhotels. Prachtige initiatieven, die helaas ecologisch niet heel waardevol zijn als ze op zichzelf staan. Deze cursus leert waarom algemene soorten algemeen zijn en kritische soorten zeldzaam. Krijg inzicht in het systeem als geheel en creëer daarmee echt natuurwinst.

Maak betere keuzen door de relaties te zien

Deze cursus geeft onder andere antwoorden op vragen als;

 • hoe kan ik mooi en natuurrijk groen ontwikkelen en daarbij niet alleen de meest algemene soorten helpen?
 • hoe creëer ik een park of groengebied, die voor mens én dier aantrekkelijk is?
 • wat maakt groen kleurrijk en biodivers?

De praktijk van meer kleur in groen

Aan het einde van de dag gaat u aan de slag met uw eigen casus en vertaalt u de nieuwe kennis naar uw eigen (praktijk)omgeving.

Na deze cursus heeft u:

 • Inzicht in systeemgericht denken

 • Besef van flora en fauna in een landschapsecologische context

 • Kennis over natuurrijk groenontwerp

 • Inzicht in hoe de ecologische relaties en kansen van een gebied in beeld te brengen

Deze cursus bestaat uit:

 • Presentaties over de de basis van systeemecologie
 • Praktijkvoorbeelden
 • Kansen en knelpunten voor natuur in bebouwd gebied
 • Casussen die gebaseerd zijn op uw eigen situatie

Benodigde basiskennis: geen.

Geschikte combinaties: Meer kleur in groen; Ecologische kansen, Meer kleur in groen; Natuurinclusief groen en Veldcursus Ecopark Acht Eindhoven.

Cursusdata en locaties:

 • Utrecht, dinsdag 10 maart 2020

Deze cursus is ook in-company mogelijk (hele jaar door).

Review

Rapportcijfer gemiddeld; 7,7

Percentage deelnemers die de cursus aanbeveelt; 99%

‘Geeft nieuwe ideeën en inzichten’ – 7 mei 2019

‘Was duidelijk, veel geleerd. Ik kijk meteen anders naar mijn leefomgeving!’ – 7 mei 2019

Docent

Karin Albers
Karin AlbersNaturio
Karin Albers, de initiator, was na ruim 20 jaar opzetten en uitbouwen van het ecologisch adviesbureau Ecologica toe aan een nieuwe uitdaging. Ecologische kennis delen is haar nieuwe passie. Zij heeft in die jaren aan tal van projecten gewerkt op het gebied van inrichting, beheer, monitoring, plan- en beleidsvorming. Haar brede kennis en ervaring in de landschapsecologie is zowel gericht op flora als op fauna en ze is thuis in zowel de stadsnatuur als in de ‘donkergroene’ natuur.

Kenmerken van alle cursussen

Het opdoen van inhoudelijke kennis staat centraal in iedere cursus, zowel in de breedte als in de diepte. De basis van ieder onderwerp wordt uitgewerkt tot een flinke diepgang, zodat voor iedereen de eigen kennis wordt aangevuld.

In de cursussen staat praktische toepasbaarheid voorop. Ten eerste wordt veel gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden. Daarnaast wordt stilgestaan bij het toepassen van de kennis binnen uw eigen werk. Dit gebeurt door opdrachten of casussen.

Actuele ontwikkelingen worden gevolgd en meegenomen in de cursussen. Ook is er aandacht voor verbanden tussen onderwerpen en met andere vakgebieden.

De cursussen worden gegeven door ervaren vakmensen, die aandacht hebben voor didactiek.

Er wordt gewerkt met kleine groepen en u krijgt de gelegenheid uw eigen doelstelling en vragen aan te geven. Die worden zoveel mogelijk in de cursus verwerkt, zodat u altijd antwoord krijgt op uw vragen.

De cursussen vinden plaats op geschikte locaties, zoveel mogelijk verspreid door het land. Goede bereikbaarheid, liefst per openbaar vervoer, is hierbij een aandachtspunt. Iedere locatie heeft iets unieks.

Meld u hier aan voor deze cursus.

Na deze aanmelding wordt er een plaats voor u gereserveerd en ontvangt u meer informatie.

Aanmelden cursus ecologische relaties

 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.