opleiding ecologie - ontwerp, projecten, beleid

Cursus natuurgericht maaibeheer

Maaibeheer is belangrijk, maar krijgt ook steeds meer kritiek. Graslanden, parken en bermen goed beheren? Op het juiste moment maaien? Kennis over maaimethode, frequentie en periode wordt verder uitgediept. De achtergrond van vermesting wordt bekeken, maar vooral de praktische aanpak van een op natuurgericht maaibeheer, ofwel ecologische maaibeheer wordt uitgelegd. Deze cursus maaibeheer is gericht op beheer in natuurgebieden, maar zeker ook op de bebouwde omgeving, zoals ecologisch bermbeheer en het beheer van parken en ander openbaar groen. Gefaseerd maaibeheer speelt hierbij een belangrijke rol, maar ook communicatie komt specifiek aan bod. Zelfs begrazing wordt beknopt besproken. Al met al een brede cursus met flinke diepgang.

Doelgroep

  • Groenbeheerders en hoveniers

  • Terreinbeheerders

  • Agrariërs

  • Rentmeesters

  • Ecologen bij overheden en semioverheden

  • Ecologen bij advies- en onderzoeksbureaus

  • Docenten uit het groene vakonderwijs

  • Overige groene vakmensen

Cursus natuurgericht maaibeheer - ecologisch maaibeheer
Ecologisch maaibeheer - gefaseerd beheer - cursus -

Na deze cursus natuurgericht maaibeheer heeft u

  • Zicht op de invloed van maaien op flora en fauna, zowel positief als negatief

  • Een beeld van de gewenste maaifrequentie, afhankelijk van de abiotiek

  • Kennis van de invloed van de maaiperiode op de vegetatie

  • Inzicht in het verschil tussen omvormingsbeheer en instandhoudingsbeheer

  • Kennis over gefaseerd maaien en sinusbeheer

  • Overzicht over het belang van communicatie rondom maaibeheer

De cursus is 1 dag en bestaat uit

  • Presentaties over de ecologische kennis en achtergronden
  • Praktijkvoorbeelden, afhankelijk van uw vragen
  • Algemene kennis en praktische handvatten voor maaibeheer
  • Het uitvoeren van een casus, die gebaseerd is op uw eigen situatie

De Masterclass Natuurgericht maaibeheer (6 dagen) is aan te raden voor iedereen die meer diepgang wil, praktijkvoorbeelden zoekt en graag buiten in de praktijk leert.

Benodigde basiskennis

Basiskennis over groen- en natuurbeheer is gewenst, zoals uit de cursus Ecologisch groenbeheer.

Cursusdatum en locatie

Deze cursus is in company mogelijk (hele jaar door).

Verder is deze cursus in 2023 voor het laatst individueel gegeven. Vanaf 2024 maakt hij deel uit van de Masterclass Ecologisch groenbeheer en de Masterclass Natuurgericht maaibeheer, omdat een 1 daagse cursus geen recht doet aan de kennis die nodig is om hiermee echt aan de slag te gaan!

Reviews

Rapportcijfer gemiddeld (ruim 85 deelnemers); 8,6

Percentage deelnemers die de cursus aanbeveelt; 100%

‘Duidelijk en goede variatie in theorie en praktijk’ – 30 januari 2020

‘Cursus geeft een mooie verdieping op het maaibeheer. Helder en duidelijk gegeven. Ga zo door!’ – 6 februari 2020

‘Top, erg veel aan gehad’- 4 november 2021

‘Heel fijn verhaal, duidelijk. Fijn veel ruimte voor vragen en discussie. Ook fijn die opdrachten tussendoor. – 4 november 2021

‘Het was gewoon prima’ – 25 november 2021

‘Cursus was super goed voorbereid en fijn de naslag op de USB stick’ – 25 november 2021

‘De cursus is perfect om op een laagdrempelige manier niet-ecologen in staat te stellen met natuurgericht maaien aan de slag te gaan. Complimenten daarvoor! – 21 april 2022

‘Goede, leerzame en praktische cursus’ – 21 april 2022

‘Veel info, goed onderlegde docente en goede praktijkvoorbeelden’ – 11 oktober 2022

‘Heel leerzaam en goed toepasbaar in eigen werk’ – 29 maart 2023

‘Fijne informatieve cursus met voldoende diepgang.’ – 29 maart 2023

‘Super cursus! Zeer goed bruikbare praktische informatie. Alle ruimte om vragen te stellen.’- 29 maart 2023 (groep van 13 deelnemers)

Karin Albers

Deel deze cursus

Docent

drs. Karin Albers
drs. Karin AlbersNaturio
Karin Albers, ecoloog en ondernemer, was na ruim 20 jaar opzetten en uitbouwen van het ecologisch adviesbureau Ecologica toe aan een nieuwe uitdaging. Haar nieuwe passie is ecologische kennis delen, die zowel de natuur zelf als vooral ook mensen vooruit helpt. Zij heeft in haar loopbaan een brede ervaring opgebouwd op het gebied van inrichting, beheer, monitoring, plan- en beleidsvorming bij een grote diversiteit aan organisaties. Ze helpt u vooruit met haar landschapsecologische kennis van zowel flora als fauna en zowel in de stadsnatuur als in de ‘donkergroene’ natuur. Inmiddels heeft zij ruim 5 jaar ervaring in het organiseren en geven van cursussen, presentaties en workshops.

Kenmerken van alle cursussen

Het opdoen van actuele, aantrekkelijke, maar ook echt inhoudelijke kennis staat centraal in iedere cursus. Hierbij is zowel aandacht voor de breedte als de diepte. Voor iedereen wordt de eigen kennis aangevuld. U hoeft dus niet bang te zijn dat u alles al weet.

Is dan alles theorie? Nee, in de cursussen staat praktische toepasbaarheid voorop. Ten eerste wordt veel gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden. Daarnaast wordt stilgestaan bij het toepassen van de kennis binnen uw eigen werk. Dit gebeurt door opdrachten of casussen.

Actuele ontwikkelingen worden gevolgd en meegenomen in de cursussen. Ook is er aandacht voor verbanden tussen onderwerpen en met andere vakgebieden.

De cursussen worden gegeven door ervaren vakmensen, die aandacht hebben voor didactiek. Geen saaie lessen, maar aantrekkelijke verhalen.

Er wordt gewerkt met kleine groepen en u krijgt de gelegenheid uw eigen leerdoel en vragen aan te geven. Bij cursussen worden die in de cursus zelf verwerkt, bij praktijkdagen is er veel gelegenheid tot vragen stellen. U krijgt dus altijd antwoord op uw vragen.

Iedere cursuslocatie heeft iets unieks. De cursussen vinden centraal in het land plaats of indien mogelijk zoveel mogelijk verspreid. Goede bereikbaarheid, liefst per openbaar vervoer, is hierbij een aandachtspunt. Ook zijn er cursussen online te organiseren indien gewenst.