Project omschrijving


Doelgroep
Groenbeheerders en hoveniers
Terreinbeheerders
Agrariërs
Rentmeesters
Ecologen bij overheden en semioverheden
Ecologen bij advies- en onderzoeksbureaus
Docenten uit het groene vakonderwijs
Overige groene vakmensen
Cursus
Natuurkansen in beheer
Natuurgericht maaibeheer
Maaibeheer is belangrijk, maar krijgt ook steeds meer kritiek. Graslanden, parken en bermen goed beheren? Op het juiste moment maaien? Deze cursus maaibeheer is gericht op zowel maaibeheer in natuurgebieden, als in de bebouwde omgeving, zoals ecologisch bermbeheer en gefaseerd maaibeheer. Kennis over maaimethode, frequentie en periode wordt verder uitgediept.
Maaien, gewenst of niet?
Zonder maaibeheer kunnen vegetaties snel veranderen. Niettemin groeit de kritiek op maaien, vooral tijdens de bloeiperiode. Voor zowel flora als fauna is voldoende maaien echter nodig, anders volgt verruiging. Het is daarom belangrijk de maaifrequentie, periode en methode aan te passen aan de situatie en de doelstelling.
Maatwerk
De aanpak van maaibeheer is veelal maatwerk, afhankelijk van de huidige vegetatie, het eindbeeld, de bodem, vocht, voedselrijkdom en nog veel meer. Deze cursus gaat in de op de praktijk, maar ook op de achtergronden. Welke factoren moeten allemaal een rol spelen in de keuzen voor het maaibeheer? Maar ook factoren als kosten en communicatie worden meegenomen.
Fasering
Steeds meer wordt fasering toegepast in het maaibeheer. Niet alles tegelijk, maar gespreid in ruimte en tijd maaien. Wat zijn daar de voordelen van? Zijn er ook nadelen? Welke aanpak is mogelijk. Zowel gericht op insecten als op weidevogels komt dit aan bod. Ook het nieuwe ‘sinusbeheer’ wordt hierin meegenomen.
Omvormingsbeheer versus instandhoudingsbeheer
Als de huidige vegetatie nog ver af staat van de doelstelling, is vaak ‘tijdelijk’ een ander beheer nodig. Veelal een intensiever omvormingsbeheer, bijvoorbeeld om te verschralen. Hoe bepaal je dat en waaruit bestaat zo’n beheer dan? Hoe beslis je dat de omvorming het doel bereikt heeft en over kan gaan in ‘regulier’ beheer, ofwel ‘instandhoudingsbeheer’? U leert werken met het boekje ‘Ontwikkelen van kruidenrijk grasland’ (Schippers, 2012).
De praktijk van ecologisch maaibeheer
Aan het einde van de dag gaat u aan de slag met uw eigen casus en het geleerde in de praktijk brengen.


Na deze cursus maaibeheer heeft u:
Zicht op de invloed van maaien op flora en fauna, zowel positief als negatief
Een beeld van de gewenste maaifrequentie, afhankelijk van de abiotiek
Kennis van de invloed van de maaiperiode op de vegetatie
Inzicht in het verschil tussen omvormingsbeheer en instandhoudingsbeheer
Kennis over gefaseerd maaien en sinusbeheer
Overzicht over het belang van communicatie rondom maaibeheer
Deze cursus bestaat uit:
- Presentaties over de ecologische kennis en achtergronden
- Veel praktijkvoorbeelden, afhankelijk van uw vragen
- Algemene kennis en praktische handvatten voor maaibeheer
- Het uitvoeren van een casus die gebaseerd is op uw eigen situatie
Benodigde basiskennis: basiskennis over groen- en natuurbeheer is gewenst
Geschikte combinaties: als vervolg op Ecologisch groenbeheer. Na deze cursus; Praktijkdag Biodiversiteit en maaibeheer, Veldcursus Ecologische stadsparken Eindhoven, Flora en vegetatie of Ecologische monitoring.
Cursusdata en locaties:
- Rijswijk, Landgoed Te Werve, dinsdag 2 februari 2021
- Tilburg, Natuurmuseum, donderdag 4 februari 2021
- Amersfoort, dinsdag 2 maart 2021
- Online, woensdag 7 april 2021
Deze cursus is ook in-company mogelijk (hele jaar door).
Nieuw; online te volgen
In verband met de maatregelen tegen corona wordt deze cursus nu ook online aangeboden!
Dit gebeurt middels live-online conference software, waarbij alle deelnemers middels video en geluid met elkaar in verbinding staan. De presentatie kan worden gevolgd, naast het beeld van de docent en andere deelnemers. Er kunnen gewoon tussendoor vragen worden gesteld en er worden zowel zelfstandig als in groepjes opdrachten gedaan en nabesproken. Cursusmateriaal wordt vooraf toegestuurd, zodat er gewoon met reader en opdrachten gewerkt kan worden. Inclusief het boekje ‘Ontwikkelen van kruidenrijk grasland’. Daarmee is het verschil met een fysieke cursus zeer klein.
De eerste cursus was begin april en een tweede half juni. De cursisten waren heel positief. Dit onderwerp en de cursusinhoud leent zich prima voor deze opzet. Zie de pagina nieuws voor een kort filmpje. Geen reistijd, veel inhoud en ook goede interactie werden hoog gewaardeerd.
Deze cursus kan opnieuw online gevolgd worden op 25 november.
De cursus is tussen 9:30 en 16:30/17:00, met een middagpauze tussen 12:30 en 13:30. Na aanmelding ontvangt u cursusmateriaal op het door u opgegeven adres en informatie over hoe in te loggen. Beschikken over een goede internetverbinding en bij voorkeur audio en video (webcam) op uw computer is noodzakelijk.
De kosten van deze cursusvorm zijn gereduceerd en betreffen €325,- excl. BTW (met korting €276,25). Voor een cursusserie blijft de prijs gelijk.

Review
Rapportcijfer gemiddeld; 8,5
Percentage deelnemers die de cursus aanbeveelt; 100%
‘Duidelijk en goede variatie in theorie en praktijk’ – 30 januari 2020
‘Cursus geeft een mooie verdieping op het maaibeheer. Helder en duidelijk gegeven. Ga zo door!’ – 6 februari 2020
Docent
Kenmerken van alle cursussen
Meld u hier aan voor deze cursus.
Na deze aanmelding wordt er een plaats voor u gereserveerd en ontvangt u meer informatie.