Hoe pas je gefaseerd maaien goed toe?

Gefaseerd maaibeheer biedt kansen voor fauna. Schuilgelegenheid, voedsel en structuur verdwijnen dan niet volledig bij een maaibeurt. Aan de andere kant is maaien belangrijk om graslanden en bermen bloemrijk te maken of te houden en niet te laten verbossen, vergrassen of verder verruigen. Daarom mag er ook niet te weinig gemaaid worden. Goed gefaseerd maaibeheer biedt het beste van twee werelden. In de praktijk brengen is echter een uitdaging. Het liefst beslist de gene die de maaimachine bestuurt de fasering, want die ziet de situatie ter plaatsen. Een goede toelichting met praktische en duidelijke richtlijnen is daarbij belangrijk.

Goed voorbeeld Gemeente Helmond

Gemeente Helmond heeft daarom bij invoer van gefaseerd maaibeheer in de bermen de toezichthouders en aannemers een cursus geboden over het waarom en hoe van gefaseerd maaibeheer. Daarbij is een praktische checklist opgesteld, die samenvat wat belangrijk is. Het leuke is, echt fout kan het eigenlijk niet zijn als je steeds een andere 20% spaart. De schaal is wel belangrijk, zodat er binnen het leefgebied van veel soorten stukjes blijven staan. Daarom de keuze iedere 50 meter iets te sparen en niet grootschaliger. Verder natuurlijk zorgen dan er geen boomopslag of verruging toeslaat, mede daarom altijd maaien wat vorige keer is gespaard. Ook altijd maaien direct naast wegen en paden. Tenslotte is het natuurlijk geschikt als de te sparen stukken niet volledig beschaduwd en juist bloemrijk zijn, indien mogelijk.

Gebruik de checklist zelf ook!

De checklist geeft een overzicht van hoe te maaien in het geval van bermen. Hij mag door iedereen worden toegepast, dus doe er je voordeel mee! Met dank aan de Gemeente Helmond. Heb je nog aanvullende ideeën of tips? Laat vooral weten.

Download de checklist

Hier meer over leren? Volg de cursusdag Natuurgericht maaibeheer of de Masterclass Natuurgericht maaibeheer.